Természetgyógyász továbbképzés

20 pontos akkreditált szabadon választható elméleti továbbképzés

Szakmacsoport: Természetgyógyász szakmacsoport (17)

IDŐPONTOK

Időpont: 2021. késő tavasz (fentiek figyelembevételével)
Helyszín: Budapest – további részletek a képzési díjat befizetők számára kerülnek kiküldére.
A részvétel feltétele: nem igényel előképzettséget, de a kreditpontokról igazolást csak természetgyógyász végezttséggel rendelkező résztvevő kaphat.
Részvétel módja: jelentkezés emailen keresztül, a részvételi díj befizetésével.
Kurzus típusa: tantermi – személyes megjelenéssel
Minimum létszám: 5 fő
Részvételi díj: 

  • természetgyógyászoknak: 15.000Ft
  • mindenki másnak: 20.000Ft1

Az aromaterápia egyre nagyobb népszerűségnek örvend nem csak hazánkban, hanem világszerte az egészségmegőrzés és egészségvédelem területén, mint kiegészítő terápiás mód. Fontos, hogy az illóolajokat felhasználó szakemberek megismerhessék és elsajátítsák az aromaterápia biztonságos alkalmazásához szükséges információkat.

Modul I

Aromaterápia - kezdetektől a modernkori aromaterápiáig

Az előadás során a szakmacsoporthoz tartozó résztvevők megismerkednek az aromaterápia fogalmával, kialakulásával és történetével a kezdetektől a modernkori aromaterápiával bezárólag. A résztvevők megismerik a különböző aromaterápiás iskolákat és irányzatokat (angol, francia, német), valamint azok főbb jellemzőit.

A résztvevők az előadás során megismerik az aromaterápia helyét a modern/nyugati orvoslásban, mint a természetgyógyászat részét, elhelyezkedését a modern medicinában. Ismeretet szereznek az aromaterápia nemzetközi és hazai irányairól és helyzetről, valamint ismeretet szereznek a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvről, és a benne megtalálható illóolajokról és növényi olajokról.

A résztvevők ismertet szereznek:
mit nevezünk aromaterápiának, mit nevezünk hidrolátumnak, mi az illóolaj, abszolút, angol aromaterápia, francia aromaterápia.

A résztvevők az alábbi fogalmakat ismerik meg:
aromaterápia fogalma, mit nevezünk hidrolátumnak, mi az illóolaj, abszolút, angol aromaterápia, francia aromaterápia, stb.

Modul II

Az aromaterápia "eszközei"

A résztvevők részletesen megismerik az aromaterápiában használatos természetes anyagokat és alapanyagokat (illóolajok, hidrolátumok, abszolútok, növényi olajok), továbbá azok hagyományos előállításának módjait, mint például a lepárlás (víz, vízgőz, gőz), Enfleurage, sajtolás, olajütés. Ismeretet szereznek az illóolajok, hidrolátumok és növényi olajok általános, főbb tulajdonságairól és jellemzőiről (szín, állag, folyékonyság, sűrűség, viszkozitás, stb.). Ezen kívül elsajátítják az aromaterápiában használatos organoleptikus (érzékszervi vizsgálatok, melyek érzékszervi észleléseken alapulnak) vizsgálat alapjait.

A résztvevők ismertet szereznek:
Az előadás során a résztvevők ismeretet szereznek a legújabb kivonási eljárásról: szuperkritikus extrakció (CO2), valamint az így kinyert extraktumok típusaival (total, select), főbb jellemzőivel és felhasználási módjával.

A résztvevők az alábbi fogalmakat ismerik meg:
kivonási eljárások, desztilláció (víz, gőz, vízgőz), CO2 kivonási eljárás, CO2 select, CO2 total, viszkozitás, folyékonyság, organoleptikus vizsgálat, abszolútum.

Modul III

Az aromaterápia hatásmechanizmusai - alapok

Az aromaterápiában felhasznált alapanyagokat többféleképpen alkalmazhatjuk. Ahhoz, hogy a megfelelőbb és legbiztonságosabb módon tudjuk használni, szükséges alapismeretet szerezni azokról a módszerekről és felhasználási utakról, melyek rendelkezésre állnak.

 

A résztvevők az előadás során megismerik az aromaterápia főbb hatásmechanizmusát, a főbb aromaterápiás alkalmazási módokat (párologtatás, krémek, kenőcsök, fürdő, pakolás, gőzölés, stb.) és útvonalakat (bőrön keresztül, belélegzés (tüdőn keresztül), szaglás (limbikus rendszer), nyálkahártya, egyéb testnyílások (száj, fül, orr, vagina, végbél), valamint a BIZTONSÁGOS alkalmazást, a hazai jogszabályi környezetnek megfelelően. A résztvevők megismerik a különböző alkalmazási módok és útvonalak kiválasztásához szükséges főbb indikációkat és kontra indikációkat.

A résztvevők ismertet szereznek:
A résztvevők tudást szereznek az illóolajok testben eltöltött idejéről, szekréciójáról és arról, hogy milyen hígítási arányok javasoltak a különböző alkalmazási módok és útvonalak esetén.

A résztvevők az alábbi fogalmakat ismerik meg:
alkalmazási módok, hatásmechanizmus, illóolajok útvonalai a testbe, GRAS státusz, stb.

Modul IV

Az aromaterápia biztonságos alkalmazásának alapjai

Az aromaterápia a hazai egészségügyi gyakorlatban a nyugati orvoslást kiegészítő/alternatív medicina keretében alkalmazott terápiás módszer, mely a természetgyógyászat részét képezi. Ezért a természetgyógyászok számára fontos megszerezni azokat az ismereteket, amelyekkel a leghatékonyabb módon tudják azt alkalmazni, és amelyek segítségével az aromaterápia alkalmazásakor esetleges sérüléseket, allergiás reakciókat működésük során elkerülhetik.
Az előadás során a résztvevők megismerik a biztonságos alkalmazás alapfogalmait, és megismerkednek az aromaterápiás „eszközök” biztonságos alkalmazásával általános és speciális egészségi, életbeli állapotok esetében is (időskor, várandósság, újszülött, kisgyermekek).

A résztvevők ismeretet szereznek:
az illóolajok, növényi olajok, hidrolátumok és abszolútok tárolási, minőség megőrzési és felhasználhatósági feltételeiről annak érdekében, hogy az alkalmazás során fellépő esetleges toxikus, allergiás reakciók lehetőségét minimalizálni tudják. A természetgyógyász szakmacsoporthoz tartozó szakemberek számára megismertetésre kerülnek azok a szempontok, ami alapján ki tudják választani, meg tudják különböztetni a megfelelő alapanyagokat (illóolajok, hidrolátumok, növényi olajok). pl. kemotípus, batch szám, GC/MS teszt.

A résztvevők megismerik az alábbi fogalmakat:
dermal min. és dermal. max értékek, therapeutic window („terápiás ablak”), illóolajok degradációja, GRAS, fototoxicitás, kontakt dermitisz, allergiás reakció, fényérzékenyítő tulajdonság „chemotype” (kemotípusok), GC/MS teszt.

Modul V

Illóolajok az egészségvédelem és egészségmegőrzés területén

Az illóolajokat egészségmegőrzés és egészségvédelem céljából az emberiség évszázadok óta használja. Mára már egész iparággá fejlődött az illóolajok felhasználása és az élet több területén is részese a mindennapokban (pl. élelmiszeripar, gyógyszeripar, wellness, stb.). Az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk megismerésével biztonságosan alkalmazhatóak az egészségvédelem és egészségmegőrzés területén.

A résztvevők részletesen megismerkednek 5 – leggyakrabban és a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is felsorolt – illóolajjal és azok biztonságos alkalmazásával.

A résztvevők ismertet szereznek:
latin nevét (binomiális), angol/német elnevezését, botanikai családját, kinyerésének módját, etnobotanikai, népi gyógyászati alapján felhasználási módját, főbb kémiai összetevőit, modern/tudományos alapokon nyugvó alkalmazási módjait, alkalmazási módokat és utakat, biztonságos alkalmazás paramétereit, illatjegyét. Az előadás keretében a résztvevők megismerkednek az egyes olajokat érintő legfrissebb kutatási eredményekkel és tapasztalatokkal is.

A résztvevők az alábbi fogalmakat ismerik meg:
botanikai család, illatjegy, terápiás hatás, felhasználáshoz kapcsolódó főbb indikációk, kontra indikációk, szervek és szervrendszerek, főbb kémiai összetevők hatásmechanizmusa, GRAS státusz, stb.

Modul VI

Növényi olajok az aromaterápiában

Az illóolajok bőrön keresztül történő alkalmazása során fontos azok hígítása. A hígítás során növényi olajokat vagy Aloé Vera gélt is alkalmazhatunk. A résztvevők az előadás során megismerik a bőr felépítését és összetételét, funkcióját és szerepét, valamint a főbb tulajdonságait a különböző életszakaszokban. Az előadáson bemutatásra kerülnek tovább a főbb bőrtípusok és azok kiegyensúlyozott működését, egészséges állapotának visszanyerését támogató növényi olajok.

A résztvevők ismertet szereznek:
latin nevét, angol/német elnevezését, etnobotanikai, népi gyógyászati felhasználási módjait, a kinyerési módot, eltartathatósághoz kapcsolódó ismereteket, kémiai felépítésüket, allergizáló tulajdonságukat, komedóképző faktorukat. Az előadás keretében a résztvevők megismerkednek az egyes növényi olajokat érintő legfrissebb kutatási eredményekkel és tapasztalatokkal is.

Modul VII

Hidrolátumok alkalmazása az aromaterápiában

A hidrolátumok alkalmazása az aromaterápia szerves részét képezik. A hidrolátumok olyan esetekben is biztonságosan alkalmazhatóak, amikor az illóolajok esetleg nem, így természetes alternatívát kínálnak az aromaterápiás módszereket alkalmazók körében kiemelten a várandós anyukák és az újszülöttek számára. A résztvevők az előadás keretében részletesen megismerkednek 5 hidrolátum széleskörű és biztonságos alkalmazási lehetőségével. 

A résztvevők ismertet szereznek:
latin nevét, angol/német elnevezését, etnobotanikai, népi gyógyászati felhasználási módjait, a kinyerési módot, eltarthatósághoz kapcsolódó ismereteket, kémiai felépítésüket, biztonságos tárolásuk és felhasználhatóságukat érintő ismerteket

Modul VIII +

Aromaterápiás javaslatok adminisztrációja

A természetgyógyász tevékenység során szükséges adminisztrációs elsajátítása.

Képzésre jelentkezés

Skip to content