Aromaterápia a védőnői ellátásban (várandós gondozásban) – továbbképzés

17 pontos akkreditált szabadon választható elméleti továbbképzés

Szakmacsoport: Védőnői ellátás szakmacsoport (12)

IDŐPONTOK

Képzés neveidőpontrészvételi díjjelentkezési határidőhelyszín
Aromaterápia a védőnői ellátásban (várandós gondozásban) – továbbképzés2020.10.10 amennyiben járványhelyzet engedi10.000Ft2020.09.30.BUDAPEST

Az aromaterápia egyre nagyobb népszerűségnek örvend a várandós kismamák és az egészséges életmódot követő kisgyermekes szülők körében, akik részesei a hazai védőnői hálónak. Az érdeklődő szülők az aromaterápiával kapcsolatos információkat jellemzően az internetről szerzik be, amely nem mindig nyújt megfelelő és megbízható forrást a felhasználás és biztonságos alkalmazás terén.

A várandós nők a várandósság időszaka alatt jelentős érzelmi/mentális és fizikai változáson mennek keresztül, melyek sokszor kellemetlen tünetekkel járnak. A várandós nők számára az egészséges állapot megőrzése és fenntartása kiemelten fontos önmaguk és magzat védelme érdekében.

A védőnőként dolgozó szakemberek e továbbképzés keretében megszerzett ismeretekkel magabiztos tudással gazdagodnak, mely alapján tanácsadással, az aromaterápia biztonságos alkalmazásához kapcsolódó ismeretek átadásával segíteni tudják a várandós anyukákat, friss anyukákat, szülőket az aromaterápia területén

A továbbképzés elvégzését követően a résztvevők képesek lesznek a magzat, várandós anyuka, és a már megszületett gyermekek (0-3 év) számára biztonságosan alkalmazható aromaterápiás módokat, illóolajokat, és egyéb eszközöket javasolni, valamint felhívni a figyelmet a lehetséges veszélyekre.

Modul I

Aromaterápia - kezdetektől a modernkori aromaterápiáig

Az előadás során a szakmacsoporthoz tartozó szakemberek megismerkednek az aromaterápia fogalmával, kialakulásával és történetével a kezdetektől a modernkori aromaterápiával bezárólag. A résztvevők megismerik a különböző aromaterápiás iskolákat és irányzatokat (angol, francia, német), valamint azok főbb jellemzőit.

A résztvevők ismertet szereznek:
A résztvevők az előadás során megismerik az aromaterápia helyét a modern/nyugati orvoslásban, mint a természetgyógyászat részét, elhelyezkedését a modern medicinában. Ismeretet szereznek az aromaterápia nemzetközi és hazai irányairól és helyzetről, valamint ismeretet szereznek a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvről, és a benne megtalálható illóolajokról és növényi olajokról.

A résztvevők az alábbi fogalmakat ismerik meg:
aromaterápia fogalma, mit nevezünk hidrolátumnak, mi az illóolaj, abszolút, angol aromaterápia, francia aromaterápia, stb.

Modul II

Az aromaterápia "eszközei"

A résztvevők részletesen megismerik az aromaterápiában használatos természetes anyagokat és alapanyagokat (illóolajok, hidrolátumok, abszolútok, növényi olajok), továbbá azok hagyományos előállításának módjait, mint például a lepárlás (víz, vízgőz, gőz), Enfleurage, sajtolás, olajütés. Ismeretet szereznek az illóolajok, hidrolátumok és növényi olajok általános, főbb tulajdonságairól és jellemzőiről (szín, állag, folyékonyság, sűrűség, viszkozitás, stb.). Ezen kívül elsajátítják az aromaterápiában használatos organoleptikus (érzékszervi vizsgálatok, melyek érzékszervi észleléseken alapulnak) vizsgálat alapjait.

A résztvevők ismertet szereznek:
szuperkritikus extrakció (CO2), valamint az így kinyert extraktumok típusaival (total, select), főbb jellemzőivel és felhasználási módjával.

A résztvevők az alábbi fogalmakat ismerik meg:
kivonási eljárások, desztilláció (víz, gőz, vízgőz), CO2 kivonási eljárás, CO2 select, CO2 total, viszkozitás, folyékonyság, organoleptikus vizsgálat, abszolútum.

Modul III

Az aromaterápia hatásmechanizmusai - alapok

Az aromaterápiában felhasznált alapanyagokat többféleképpen alkalmazhatjuk. Ahhoz, hogy a megfelelőbb és legbiztonságosabb módon tudjuk használni, szükséges alapismeretet szerezni azokról a módszerekről és felhasználási utakról, melyek rendelkezésre állnak.

A résztvevők az előadás során megismerik az aromaterápia főbb hatásmechanizmusát, a főbb aromaterápiás alkalmazási módokat (párologtatás, krémek, kenőcsök, fürdő, pakolás, gőzölés, stb.) és útvonalakat, valamint a BIZTONSÁGOS alkalmazást, a hazai jogszabályi környezetnek megfelelően kiemelt figyelemmel a várandósság időszakára. A résztvevők megismerik a különböző alkalmazási módok és útvonalak kiválasztásához szükséges főbb indikációkat és kontraindikációkat.

A résztvevők ismertet szereznek:
A résztvevők tudást szereznek az illóolajok testben eltöltött idejéről, szekréciójáról és arról, hogy milyen hígítási arányok javasoltak a különböző alkalmazási módok és útvonalak esetén.

A résztvevők az alábbi fogalmakat ismerik meg:
alkalmazási módok, hatásmechanizmus, illóolajok útvonalai a testbe, GRAS státusz, stb.

Modul IV

Az aromaterápia biztonságos alkalmazásának alapjai az várandósság időszaka alatt

A résztvevők megismerik a biztonságos alkalmazás alapfogalmait és megismerkednek az aromaterápiás „eszközök” biztonságos alkalmazásával általános, és speciális egészségi, életbeli állapotok esetében is – kiemelt részletességgel a várandósság, újszülöttek/koraszülöttek, kisgyermekek esetében.

A résztvevők ismeretet szereznek:
az illóolajok, növényi olajok, hidrolátumok és abszolútok tárolási, minőség megőrzési és felhasználhatósági feltételeiről annak érdekében, hogy az alkalmazás során fellépő esetleges toxikus, allergiás reakciók lehetőségét minimalizálni tudják. A szakemberek számára megismertetésre kerülnek azok a szempontok, ami alapján ki tudják választani, meg tudják különböztetni a megfelelő alapanyagokat (illóolajok, hidrolátumok, növényi olajok). pl.: kemotípusok, batch szám, GC/MS teszt.

A résztvevők megismerik az alábbi fogalmakat:
dermal min. és dermal. max értékek, therapeutic window („terápiás ablak”), illóolajok degradációja, GRAS, fototoxicitás, kontakt dermitisz, allergiás reakció, fényérzékenyítő tulajdonság „chemotype” (kemotípusok), GC/MS teszt.

Modul V

Biztonságosan használható illóolajok a várandósság idején

A védőnők számára megismertetésre kerül a várandósság teljes időszaka alatt, az I., II., és III., trimeszterre leginkább jellemző tünetek (pl. hányinger, fejfájás, érzelmi hullámzások, megfázás, lábdagadás, derékfájdalom, lábfájdalom, stb.) enyhítésére, biztonságosan alkalmazható illóolajok és alkalmazási módok, szem előtt tartva a magzat és az anya egészségének védelmét.

A résztvevők ismertet szereznek:
latin nevét (binomiális), angol/német elnevezését, botanikai családját, kinyerésének módját, etnobotanikai, népi gyógyászati alapján felhasználási módját, főbb kémiai összetevőit, modern/tudományos alapokon nyugvó alkalmazási módjait, alkalmazási módokat és utakat, biztonságos alkalmazás paramétereit, illatjegyét. Az előadás keretében a résztvevők megismerkednek az egyes olajokat érintő legfrissebb kutatási eredményekkel és tapasztalatokkal is.

A résztvevők az alábbi fogalmakat ismerik meg:
botanikai család, illatjegy, terápiás hatás, felhasználáshoz kapcsolódó főbb indikációk, kontra indikációk, szervek és szervrendszerek, főbb kémiai összetevők hatásmechanizmusa, GRAS státusz, stb.

Modul VI

Növényi olajok az aromaterápiában

Az illóolajok bőrön keresztül történő alkalmazása során fontos azok hígítása. A hígítás során növényi olajokat vagy Aloé Vera gélt is alkalmazhatunk. A résztvevők az előadás során megismerik a bőr felépítését és összetételét, funkcióját és szerepét, valamint a főbb tulajdonságait a különböző életszakaszokban. Az előadáson bemutatásra kerülnek tovább a főbb bőrtípusok és azok kiegyensúlyozott működését, egészséges állapotának visszanyerését támogató növényi olajok.

A résztvevők ismertet szereznek:
Megismerkednek 5 – a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is felsorolt – növényi olajjal és azok biztonságos alkalmazásával. latin nevét, angol/német elnevezését, etnobotanikai, népi gyógyászati felhasználási módjait, a kinyerési módot, eltarthatósághoz kapcsolódó ismereteket, kémiai felépítésüket, allergizáló tulajdonságukat. Az előadás keretében a résztvevők megismerkednek az egyes növényi olajokat érintő legfrissebb kutatási eredményekkel és tapasztalatokkal is.

Modul VII

Hidrolátumok alkalmazása a várandósság ideje alatt és az újszülött körül

A hidrolátumok alkalmazása az aromaterápia szerves részét képezik. A hidrolátumok olyan esetekben is biztonságosan alkalmazhatóak, amikor az illóolajok esetleg nem, így természetes alternatívát kínálnak az aromaterápiás módszereket alkalmazók körében kiemelten a várandós anyukák és az újszülöttek számára. A résztvevők az előadás keretében részletesen megismerkednek 5 hidrolátum széleskörű és biztonságos alkalmazási lehetőségével. 

A résztvevők ismertet szereznek:
latin nevét, angol/német elnevezését, etnobotanikai, népi gyógyászati felhasználási módjait, a kinyerési módot, eltarthatósághoz kapcsolódó ismereteket, kémiai felépítésüket, biztonságos tárolásuk és felhasználhatóságukat érintő ismerteket

Modul VIII +

Aromaterápiás javaslatok adminisztrációja

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Képzésre jelentkezés

Skip to content